De vezelhennepplant is een ongekend multitalent. Een natuurlijke bron van hoogwaardige, gifvrije grondstoffen. Verrijkend voor de bodem en van top tot teen te gebruiken voor de meest uiteenlopende producten. HempFlax is een toonaangevend producent en verwerker van industriële hennep (Cannabis sativa L.), een oersterke plant die op de armste grond en in vrijwel elk klimaat overleeft. Industriële hennep bevat zo goed als géén THC en heeft dus geen psychoactieve werking. En het mooie is: alle onderdelen van de plant zijn te gebruiken!

Teelt van de hennepplant

In vergelijking tot andere gewassen zijn de voordelen van hennepteelt eindeloos. Vezelhennep groeit ongelooflijk snel en is dus in ruime hoeveelheden voorhanden. Deze wonderplant verrijkt de bodem, is in zijn geheel te gebruiken, kan zonder chemische middelen verbouwd worden en vertegenwoordigt perfect de gedachte van de circulaire economie.

Voordelen van industriële vezelhennepteelt

  • Gedijt in vrijwel elk klimaat, groeit snel en vergt weinig onderhoud
  • Geen chemicaliën nodig en resistent tegen ongedierte en ziekten
  • Verbruikt zeer weinig water per kilo vezels (vele malen minder dan katoen!)
  • Slaat CO2 op tijdens de groei, positief voor de CO2-balans
  • Verbetert de bodem, ideaal als wisselgewas

BLAD EN BLOEM VAN DE VEZELHENNEPPLANT

Eigenschappen

Industriële vezelhennep bevat geen THC (onder de wettelijke norm van 0,2%) en heeft daardoor geen psychoactieve werking. Uit het blad en de bloemtoppen, die zeer gunstige stofjes zoals cannabinoïden en terpenen bevatten, wordt het waardevolle CBD (cannabidiol) geëxtraheerd.

Toepassingen

Het blad en de bloem van de bovenste gedeelten worden met name gebruikt voor nutraceuticals. Er worden onder meer CBD-producten en voedingsmiddelen als proteïnepoeder, oliën en zaden van gemaakt.

HempFlax Toepassingen

hennepplant-zaden

ZADEN VAN DE VEZELHENNEPPLANT

Eigenschappen

Hennepzaden behoren tot de meest voedzame voedingsmiddelen. Ze bevatten alle essentiële vetzuren (omega 3, 6 en 9), essentiële aminozuren en voedingsvezels die nodig zijn voor een goede gezondheid. De uit de zaden geperste hennepzaadolie is buitengewoon divers toe te passen.

Toepassingen

De olie en zaden worden gebruikt voor menselijke consumptie in voeding en voedingssupplementen (nutraceuticals), maar worden ook in vogelzaad en andere diervoeding verwerkt. Hennepzaadolie is ook zeer geschikt voor cosmetische en gezondheidsbevorderende producten en voor het onderhoud van leer. Het zaad wordt uiteraard gebruikt bij de teelt, en voor vermeerdering en veredeling.

HempFlax Toepassingen

HOUTKERN VAN DE VEZELHENNEPPLANT

Eigenschappen

Scheven, de houtige binnenkant van de hennepstengel, hebben een enorme absorptiecapaciteit en kunnen zich daarom goed binden aan materialen als kalk en water. Ook geuren nemen ze goed op.

Toepassingen

De houtige binnenkant van de hennepstengel (scheven) is ontzettend veelzijdig. Heel geschikt als stalstrooisel (stro) voor paarden en kleinere dierenverblijven, als mulch in de tuinbouw, maar ook voor isolerend plaatmateriaal en hennepbeton (hemp concrete).

HempFlax Toepassingen

BAST VAN DE VEZELHENNEPPLANT

Eigenschappen

Uit de bast, de buitenkant van de stengel, worden de vezels gewonnen. Hennepvezels hebben geweldige vocht- en temperatuurregulerende eigenschappen. Ook zijn ze oersterk, zeer flexibel en erg licht, wat vooral in de bouw een enorm voordeel is. En dan is er nog hun sterk antibacteriële werking, perfect voor bijvoorbeeld ziekenhuiskleding!

Toepassingen

Van hennepvezels kun je bijna alles maken. Ze worden gebruikt in bouw- en isolatiematerialen, in vilt, in groeimediums en boomschijven, en in heel veel industriële toepassingen, zoals de auto-, meubel-, papier- en textielindustrie.

HempFlax Toepassingen

WORTEL VAN DE VEZELHENNEPPLANT

Eigenschappen

De vezelhennepplant wortelt diep en breed met een uitgebreid haarwortelstelsel. Zo wordt de bodemstructuur beter en de bodemopbrengst dus hoger.

Toepassingen

De wortel speelt voor HempFlax vooral een rol in de bodemverbetering, zodat er meer van deze superplant verbouwd kan worden. Daarnaast zijn er sterke aanwijzingen dat de wortels toepasbaar kunnen zijn in farmaceutische producten. Daar wordt dan ook uitgebreid onderzoek naar gedaan.

HempFlax Toepassingen

ONTDEK DE TOEPASSINGEN

Er worden voortdurend nieuwe toepassingen voor industriële hennep ontwikkeld.